Blogg

BLOGG


Januari 2017

Det hela började med att vi köpte tomten såklart, kontrakt skrevs i november 2016. Nästa steg var att ansöka om ett förhandsbesked för att få veta om vi öerhuvudtaget fick bygga någor hus på tomten?!? Ansökan om förhandsbesked skickades in till Falu kommun den 5 decemer 2016 sen kom julhelgen, mm så det hände inte så mycket på ett tag........suck!!


18 mars 2017

Idag fick vi ett positivt förhandsbesked, bra början i alla fall, nu vet vi att vi får bygga på tomten!


7 maj 2017

Yes, avloppstillståndet klart! Men det behövdes tre provgropar, jordanalys samt två tjänstemän för att det skulle bli nåt tillstånd. Ja ja, när man ska bygga i Falu Kommun prövas tålamodet!! Lösningen blir ett Biocube minireningsverk.


Juni - Augusti

Oj, oj oj! Kommunantikvarien godkände inte det LB-hus vi tänkt oss pga att det inte uppfyllde de krav (världsarvet) som gäller för nybyggen i Sundborn med omnejd. Det skulle bl a annat vara förhöjt väggliv, mm så att det skulle passa in i befintlig bebyggelse?!? Vi tyckte det var en väldigt konstig bedömning då vår närmsta granne är ett suteränghus och några hundra meter bort ligger det tegelhus,timmerhus och liknande byggnader uppförda på 50, 60, 70, 80, 90 talet?!?!?!? Mycket underlig beddömning tycker vi! Tyvärr hade inte LB-hus någon modell som passade så vi fick avsluta sammarbetet vilket vi "förlorade" 30 000 kr på eftersom vi redan betalt det för ritningar mm. Men skam den som ger sig vi fick snabbt som attan ge oss ut på marknaden och försöka hitta ett nytt "dugligt" hus och efter lite letande hittade vi Agö 35-80 FHV från Hudikhus. Tyvärr fick vi göra om hela proceduren med grannhörande, mm så allt drog ut på tiden............


5 september 2017

Idag fick vi bygglovet med posten!!!  Nu ska det väl ändå börja hända saker tycker vi. På lördag ska vi träffa en entreprenör för att diskuter offerter, upplägg, mm och på söndag åker vi till Nybygget för att träffa Hudikhus representant i Arlanda för göra klart själva husköpet.


15 september 2017

Äntligen!!! Idag genomförde vi teknisk samråd tillsammans med vår kontrollansvarige och nu har vi ett STARTBESKED så snart sätter vi spaden i marken på riktigt, ser fram emot det!!!


12 oktober

Idag togs äntligen  första "spadtaget" till grunden. Det första som behövdes göras var en liten väg så att grävskopan och lastbilar kan ta sig upp .


13 oktober

Riktigt skitväder var det, regn hela dan så det blev att åka och köpa stövlar så att jag kunde hjälpa till att staka ut var på tomten huset skall placeras.


28 - 31 oktober

Isolering, armering och golvvärme är klart, nu återstår armering och sen gjutning av plattan. Den 23 november anländer en stor lastbil med husbyggatsen, huuva nu är det på riktigt!!


7 november

Gjutning av plattan gick utan problem!


20 november

Brunnsborraren på plats, vatten hittades på ca 60 m djup, allt gick som smort och vattnet flödade     


24 november

Idag var den STORA dagen då byggsatsen från Hudikhus skulle anlända till Hobborn men tyvärr så blev det inte riktigt så för pga av "kraftigt" ( 5 cm) snöfall så fann det ingen last/lyfthjälp att tillgå i hela Falun med omnejd, vilket vi fick reda på kvällen innan och då var långtradaren redan på väg!  Men vår eminente entreprenör Leif Sjögren fixade och trixade och ordnade en avlastningsplats hos Dala Hus i Linghed istället.


30 november

Väggar mm på plats i Hobborn, ännu ett lass med takstolar mm kommer så småningom.


4 - 22 december

Arbetet med att resa väggstommar och tak fortlöper som planerat !!


GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!


Januari 2018

Nytt år och nya möjligheter, nu börjar "inomhusarbetet", isolering av tak och väggar, innerväggar, mm.

Spackling av väggar, takpanel klart i allrum/kök, och elektrikern har satt ditt spottar.


Februari/Mars

Loftet är klart! innan vi kan fortsätta med t ex trapp och dörrar, kök, mm så måste golvet läggas och innan golvet kan läggas så måste betongplattan torka! Så just nu är det stilltje. Föhoppningsvis är plattan torr efter påsk så då kör vi igång igen!